Abstract mythologies


Παρασκευή 7 - Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Μεταφέροντας την πολιτιστική μνήμη στο οπτικό παρόν

 

Στον Παράδεισο και στην Κόλαση, ο Aldous Huxley αναφέρεται μεταφορικά στα σύμβολα, τους μύθους και τις αφηγήσεις που πλαισιώνουν τη συνειδητή μας κατανόηση ως προς το τι είναι «τοπία». Για αυτόν οι μυθικές μας βάσεις, τα θεμέλιά μας στο κόσμο, είναι οικεία μέρη όπου άνετα θα κατοικούσαμε. Ως εκ τούτου, ο ρόλος της τέχνης είναι να πιέσει αυτή μας τη παρόρμηση ώστε να επεκταθεί και να διερευνηθεί πέρα από αυτά τα όρια. Μέσα από αυτή τη γεωχωρική και έντονα οπτική μεταφορά, ο Huxley δείχνει αποτελεσματικά ότι η τέχνη σε πλήρη δυναμική μπορεί να προκαλέσει ένα ταξίδι στις πιο μακρινές περιοχές των πνευματικών γεωγραφικών μας περιοχών - τους αντίποδες του μυαλού - που προσφέρουν νέες όψεις, νέους κόσμους και νέες περιοχές κατοίκησης. Όπως και οι μεγάλοι εξερευνητές περασμένων εποχών, η οπτική διάσταση μας προκαλεί να ανακαλύψουμε μέρη όπου, όπως περιγράφει ο Huxley, μπορούν να συναντηθούν συγκεχυμένα  φαντάσματα των θεών και των τεράτων.

 

Glyka Crop

 

Η έκθεση Abstracted Mythologies 3 είναι η τρίτη από μια σειρά εκθέσεων που παρουσιάζονται στο Λονδίνο, την Κοπεγχάγη, την Αθήνα και τη Ν. Υόρκη όπου διερευνάται αυτή η ιδέα επεκτείνοντας το οικείο στο ανοίκειο, φέρνοντας σε επαφή οπτικές ερμηνείες από διάφορες διακρατικές απόψεις για κάτι που κάποιος θα μπορούσε απλά να ορίσει ως «θεμελιώδεις πολιτιστικές αφηγήσεις». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει οτιδήποτε, από αρχαίους μύθους και ιστορίες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης πολιτισμικής ταυτότητας ως πιο ακριβή πολιτικά αφηγήματα που επίσης συμβάλλουν στη διαμόρφωση του πολιτικού χαρακτήρα μιας κοινωνίας όπως ο «μύθος της δημοκρατικής προόδου».

 

JMalmros Sunshades Crop

 

Εξετάζοντας διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους τα συμβολικά αυτά πλαίσια μπορούν να δοθούν σε οπτική μορφή, η έκθεση Abstracted Mythologies φέρνει σε επαφή καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδεικνύοντας μια ποικιλία καλλιτεχνικών προσεγγίσεων που φιλοδοξούν να προκαλέσουν αυτή την ώθηση προς διερεύνηση. Η πρόθεση είναι να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο οι διαφορετικές και συχνά εξαιρετικά ενσωματωμένες αντιλήψεις της πολιτιστικής αφήγησης συναγωνίζονται ή αλληλοσυμπληρώνονται στο πλαίσιο του οπτικού διαλόγου, ίσως φέρνοντας το φαινομενικά οικείο στη σφαίρα του άγνωστου, όχι μέσω μιας ριζοσπαστικής διάσπασης αλλά μέσω μιας διαδικασίας αισθητικής επέκτασης.

 

McNulty reduce

 

Επιμέλεια έκθεσης: Michael Delacruz

 

Καλλιτέχνες:

DAVID BIRKIN (UK)

MICHAEL DELACRUZ (US)

MARIA GLYKA (GR)

STEFFEN LEVRING (DK)

JANNE MALMROS (DK)

SARAH MCNULTY (US)

ROBERT PHILLIPS (UK)

PIPPA RIDLEY (UK)

VASSILIS VLASTARAS (GR)

 

07.07 – 21.07  2017

Εγκαίνια – Friday 07.07, 20:00

BETON 7

7, Πύδνας / Pydnas St.

Αθήνα / Athens

Βοτανικός / Votanikos 11855

 

 

 

 

Αρχική  |  Επικοινωνία  |  Beton7ArtRadio  |  Copyright © 2015. All Rights Reserved.

Κατηγορίες

Το Beton7

Το BΕΤΟΝ7 είναι Κέντρο
Τέχνης και Πολιτισμού.


Διαθέτει αίθουσα τέχνης,
χώρο παραστάσεων και καφέ,
στην περιοχή Βοτανικός
και στοχεύει να παρουσιάσει
πολιτιστικά γεγονότα (θεατρικές
παραστάσεις, συναυλίες,
παραστάσεις χορού, εκθέσεις,
προβολές, σεμινάρια) και προσωπικότητες
από την ελληνική και διεθνή
καλλιτεχνική κοινότητα.

Επικοινωνία

Πύδνας 7
Αθήνα
Βοτανικός
11855

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
210 751 2625