'Σημειώσεις από το υπόγειο' - Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Σκηνοθεσία - ερμηνεία: Πέρης Μιχαηλίδης

 

Παράταση για δυο ακόμη παραστάσεις Τετάρτη 1 και 8 Μαρτίου στις 21.00

 

upogeio beton7-800

 

 Online Κρατήσεις

 

Οι "Σημειώσεις από το υπόγειο" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι επιστρέφουν στο Beton7 για 7 ακόμα παραστάσεις κάθε Τετάρτη του Ιανουαρίου (11, 18, 25) και του Φεβρουαρίου (1, 8, 15, 22) 2017, ώρα 21.00 σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Πέρη Μιχαηλίδη.

 

Τέλη Μαρτίου του 1864 το λογοτεχνικό - πολιτικό μηνιαίο περιοδικό «Επόχα» φιλοξένησε την εξομολόγηση ενός παράδοξου ανθρώπου. Το κείμενο, που έφερε τον τίτλο «Σημειώσεις από το Υπόγειο», υπέγραφε ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, εκδότης, μαζί με τον αδελφό του Μιχαήλ, του περιοδικού. 

 

Οι «Σημειώσεις από το υπόγειο» είναι ένα έργο πολεμικής όπου ο Ντοστογιέφσκι ασκεί ανελέητη κριτική και παρωδεί τα μεγάλα φιλοσοφικά - λογοτεχνικά κινήματα της εποχής του, κυρίως τον ρασιοναλισμό και τον ρομαντισμό και στρέφεται ενάντια στους «κανονικούς» ανθρώπους, τις θεωρήσεις και τις βεβαιότητές τους. Στη συνάντηση του ήρωα με μια πόρνη αποκαλύπτονται οι κωμικοτραγικές αντιφάσεις του ψυχισμού ενός παραδοσιακού ρομαντικού ήρωα με τον οποίο ταυτίστηκε και ο ίδιος ο συγγραφέας στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Αν ο ‘’Διπλός Άνθρωπος’’ και το ‘’Υπόγειο’’ θεωρούνται και πρέπει να θεωρούνται ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως του ντοστογεφσκικού κόσμου, είναι γιατί ανακαλύπτουν αυτόν τον ήρωα. Έναν άνθρωπο κουρέλι, έναν άνθρωπο με καταρρακωμένη έπαρση, που είναι βορά των ‘αντιπάλων’ και ζει σαν ένα αξεδιάλυτο σύμπλεγμα ταπείνωσης και υπεροχής το οποίο περνάει αδήριτα από τη συνείδηση των άλλων. 

 

Ο Ντοστογιέφσκι αποτάσσει τη βεβαιότητα και ως υπέρτατο σκοπό θέτει την άγνοια. Γι’ αυτό υμνεί την ιδιοτροπία, την αυθαιρεσία, την αλόγιστη πράξη και το καπρίτσιο. Αυτή η τοποθέτηση οδηγεί απευθείας σε έναν αναρχίζοντα ατομικισμό ο οποίος, με δικαίωμα την απόλυτη αυθαιρεσία, φτύνει, προπηλακίζει και ασχημονεί σε βάρος όλων των αξιοσέβαστων αρχών, χωρίς να εξαιρεί τον εαυτό του», γράφει ο Κωστής Παπαγιώργης για το Ντοστογιέφσκι. 

«Ο Ντοστογιέφσκι και ο Νίτσε δεν μιλάνε για να διαδώσουν τις ιδέες τους και να διαφωτίσουν τους γύρω τους. Καλούν τον αναγνώστη ως μάρτυρα, θέλουν να αποσπάσουν απ’ αυτόν, το δικαίωμα να σκέφτονται διαφορετικά και το δικαίωμα να υπάρχουν», γράφει ο Λεφ Σεστόφ.

Η παράσταση ακολουθώντας τη λογική της σύγκρουσης που εκφράζει το κείμενο του Ντοστογιέφσκι, υιοθετεί μια λοξή ματιά απέναντι στην περιφραγμένη πρωτοπορία.

 

Έγραψαν για την Παράσταση:

 

"Μια σπάνια ερμηνεία από έναν ηθοποιό που έχει κρατήσει ζωντανή τη φλόγα μέσα του" 

Ανδρεας Φλουράκης, Συγγραφέας

 

"Ο επίμονος θεατράνθρωπος Πέρης Μιχαηλίδης ανεβάζει το υπόγειο του Dostoyevsky στο υπόγειο του Beton7 [...] μια παράσταση που είναι τραγούδι, μανιφέστο, κραυγή, κοινωνιολογία, ανάσταση/εξανάσταση/επανάσταση." 

Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης, Συγγραφέας - Μεταφραστής 

 

"Ο Πέρης Μιχαηλίδης είναι σημαντική μονάδα του ελληνικού θεάτρου, ακόμα κι όταν λειτουργεί κατά μόνας. Δάσκαλος ηθοποιών, παράγει ήθος και ποιότητα όταν διδάσκει τον εαυτό του." 

Κωνσταντίνος Μπούρας, Ποιητής - Συγγραφέας 

 

“Με την εξαίρετη μετάφραση της Ελένης Μπακοπούλου, ο Πέρης Μιχαηλίδης για μια ώρα παραδίδεται στις συγκρούσεις του κεντρικού ήρωα και μας ξεναγεί στο ντοστογιεφσκικό σύμπαν.” 

Onlytheater 

 

Σημειώσεις από το υπόγειο

Μετάφραση

Ελένη Μπακοπούλου

Ερμηνεία- Σκηνοθεσία

Πέρης Μιχαηλίδης 

Συνεργάστηκε η Ιωάννα Μπιλίρη

Φωτογράφιση

Νικόλας Σταυρόπουλος

Στη φωτογράφιση συμμετείχε η Μπέττυ Παπανδρέου

Παραστάσεις: Ιανουάριος 11, 18, 25, Φεβρουάριος 1, 8, 15, 22 και 1, 8 Μαρτίου 2017 κάθε Τετάρτη στις 21:00

Διάρκεια παράστασης 55 λεπτά  

Είσοδος: 10€ | Φοιτητικό, Ανέργων 5€

 

 

Αρχική  |  Επικοινωνία  |  Beton7ArtRadio  |  Copyright © 2015. All Rights Reserved.

Κατηγορίες

Το Beton7

Το BΕΤΟΝ7 είναι Κέντρο
Τέχνης και Πολιτισμού.


Διαθέτει αίθουσα τέχνης,
χώρο παραστάσεων και καφέ,
στην περιοχή Βοτανικός
και στοχεύει να παρουσιάσει
πολιτιστικά γεγονότα (θεατρικές
παραστάσεις, συναυλίες,
παραστάσεις χορού, εκθέσεις,
προβολές, σεμινάρια) και προσωπικότητες
από την ελληνική και διεθνή
καλλιτεχνική κοινότητα.

Επικοινωνία

Πύδνας 7
Αθήνα
Βοτανικός
11855

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
210 751 2625