Ripes_Poster_150831_final_5-01.jpg



 

 

 

 

 

 

Η πειραματική παράσταση “Ριπές”  σε σκηνοθεσία της Ραφίκα Σαουίς, με στοιχεία από θέατρο – ντοκουμέντο στα έργα Σοφοκλή «Αντιγόνη» και «Ηλέκτρα», Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο ΟΥΗΛ στις 17,18 & 19 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ.

Μέρος των χρημάτων θα δοθούν στον φορέα ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ στη βοήθεια και προστασία "της εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών" .

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Στην αρχαία τραγωδία ο νοηματικός λόγος είναι διττός. Από τη μία στέκει ο μύθος και η αφηγηματικότητα του μύθου με τη φόρμα την οποία χρησιμοποιεί ο κάθε ποιητής διαφορετικά και από την άλλη βρίσκουμε την πολιτική υπόσταση των έργων  μέσα από μια παλέτα γεμάτη συμβολισμούς.

Τότε μιλούσαν για την πολιτική της εποχής τους, τώρα η χρονική αυτή διαφορά  πρέπει να ανακατασκευασθεί και να βρει την απάντησή της στο σήμερα.

Συμβολισμοί διαχρονικοί, στους κύκλους της ιστορίας, ο στόχος της παράστασης είναι με αφορμή την Ηλέκτρα, την Αντιγόνη  του Σοφοκλή και την Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη, να ανοίξει ένας διάλογος στην πολιτική υπόσταση των έργων σε σχέση με αυτά που μας απασχολούν σήμερα στη χώρα μας.

Η Ηλέκτρα,  είναι από τη μια η κόρη που οδύρεται για τη δολοφονία του πατέρα της από το χέρι της μητέρας της και περιμένει τον αδελφό της Ορέστη, να πάρει εκδίκηση. Από την άλλη ενσαρκώνει την αντίσταση στην τυραννία και την εξουσία.  Παρόλα αυτά ενώ οργίζεται, φωνάζει «γιατί ζει άθλια», αντιστέκεται τόσο, όσο να «τους αναστατώνει» μόνο, αλλά δεν προχωρεί στην «επανάσταση» ή σε μια καίρια δράση, αλλά περιμένει «τον αδελφό» της (έναν αδελφό όπως θα λέγαμε σήμερα) να σώσει την κατάσταση.

Η Αντιγόνη επίσης, είναι εκείνη που αντιστέκεται έμπρακτα με σαφή δράση στον  Κρέοντα και στους «παράλογους» νόμους του κράτους και υπηρετεί το δίκαιο θάβοντας τον αδελφό της Πολυνίκη. Η πολιτική διάσταση της Αντιγόνης σήμερα μπορεί να απαντηθεί στις φωνές όσων ζητούν με αξιοπρέπεια τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στην έννοια της καταργξςξς των διακρίσεων. Στο προσωπο των προσφύγων,που διεκδικούν με αξιοπρέπεια την επιβίωση τους. Στις φωνές αυτές που «τα συστήματα, σιωπούν και θάβουν» .

Η τελευταία ηρωίδα είναι η Ιφιγένεια . Ο μύθος τη θέλει να θυσιάζεται στη Θεά  Άρτεμη, για να φυσήξει δούρειος άνεμος και να φύγουν τα πλοία να πάνε να κατακτήσουν την Τροία. Θυσιάζεται για το καλό της χώρας της. Σήμερα μπορεί να απαντηθεί ο πολιτικός συμβολισμός του κειμένου αυτού, στον κάθε νέο που άθελά του «θυσιάζεται» για  το οικονομικό σύστημα της χώρας, αλλα πολλες φορες δεν κάνει τίποτα γι'αυτο μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία που τον έχει καταπιεί. 

Μέρητωντραγωδιώναυτών χρησιμοποιούνται αυτούσια στην παράσταση με σκοπό μια πειραματική προσπάθεια στα όρια της τραγωδίας.

ΦΟΡΕΑΣ ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ 

Η ΜΕΤΑδραση, επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2009 με πρωταρχικό στόχο τη στήριξη της διαχείρισης των μεικτών μεταναστευτικών ρευμάτων, με τρόπο που να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας.

Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην υποστήριξη της εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων ανηλίκων, η ΜΕΤΑδραση υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις:

συνοδεία ασυνόδευτων ανηλίκων από κέντρα κράτησης σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας

Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

νομική στήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων και προσωρινή φιλοξενία σε οικογενειακό περιβάλλον

Κείμενα: Ηλέκτρα-Σοφοκλή,Αντιγόνη -Σοφοκλή, Ιφιγένεια εν Αυλίδι- Ευριπίδη

Συντελεστές 

Σκηνοθεσία δραματουργία: Ραφίκα Σαουίς

 

ΒοηθόςΣκηνοθέτη:Δήμητρα Δρακοπούλου 

Σκηνικά - Κοστούμια:ΡαφίκαΣαουίς

Δραματολόγος Οπτικοακουστικού υλικού : Άρης Χατζηστεφάνου

Μοντάζ-Ηχητικόμιξάζ:ΛεωνίδαςΠαπαφωτίου

Γραφίστας: Φοίβος Σκρουμπέλος

Στα γυρίσματα συνεργάστηκαν οι:

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ολυμπία Μυτιληναίου

Α’ βοηθός κάμερας: Καλλιόπη Πέρδικα

 

Β' βοηθός κάμερας: Λεωνίδας Παπαφωτίου

Ερμηνεύει: Δάφνη Σκρουμπέλου

 

Οργάνωση παραγωγής: Beton7

Ευχαριστούμε τους:

Κώστα Εφήμερο, Κατερίνα Τζιλίρα, Εύη Σκυλοδήμου, Πάνο Σάπκα, Αλίκη Παπακωσταντίνου, Κωνσταντίνα Καρυδάκη, Γιάννη Χολέβα, Κατερίνα Κιτίδη, Μάρη Λώρα Καποδίστρια. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρχική  |  Επικοινωνία  |  Beton7ArtRadio  |  Copyright © 2015. All Rights Reserved.

Κατηγορίες

Το Beton7

Το BΕΤΟΝ7 είναι Κέντρο
Τέχνης και Πολιτισμού.


Διαθέτει αίθουσα τέχνης,
χώρο παραστάσεων και καφέ,
στην περιοχή Βοτανικός
και στοχεύει να παρουσιάσει
πολιτιστικά γεγονότα (θεατρικές
παραστάσεις, συναυλίες,
παραστάσεις χορού, εκθέσεις,
προβολές, σεμινάρια) και προσωπικότητες
από την ελληνική και διεθνή
καλλιτεχνική κοινότητα.

Επικοινωνία

Πύδνας 7
Αθήνα
Βοτανικός
11855

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
210 751 2625